Kawy z najdalszych zakątków świata już w Opocznie

Robusta Vietnam to kawa pochodząca z Wietnamu. Jej ziarna po zaparzeniu uwalniają duża moc kofeiny, która jest ponad dwukrotnie wyższa niż w przypadku Arabicy. Pijąc ja można wyczuć posmak czekolady i orzechów. Uprawiana jest na równinach 400-600m n.p.m. Odpowiednia temperatura, wilgotność, żyzna gleba i ciężka praca Wietnamczyków, wyniosła ich kraj do drugiej kawowej potęgi świata. Większość upraw odbywa się w niewielkich rodzinnych gospodarstwach, natomiast dojrzałe owoce zbiera się ręcznie w miesiącach od wrzesień do marca. Zaskakującą informacją dla wielu miłośników kawy może się okazać, że Wietnam z racji tego, że jest drugim największym producentem kawy na świecie jego plony rocznie sięgają 1,17 miliona ton.

Arabica Etiopia Dijmah pochodzi z Etiopii z regionu Kaffa. To Bogaty i mocny smak w, którym można wyczuć nutę czekolady, orzechów a nawet cytrusów. Warto wykorzystać ją do przygotowania klasycznej mokki. Rośnie na wysokościach 1650 – 2000 m n.p.m. Zbiór owoców odbywa się tam od listopada do marca. Warto wspomnieć, że uprawa tej kawy nie odbywa się na dużych plantacjach, lecz w tropikalnym lesie. Obszar ten mierzony jest w ilościach krzewów a nie w hektarach. Otoczona wysokimi drzewami Arabica znajduje tam osłonę przed gorącym słońcem. Natura sama troszczy się o jej odpowiedni wzrost. Warto dodać, że przemysł kawowy zatrudnia około 15 milionów Etiopczyków, a kawa stanowi prawie 70% wszystkich dochodów z eksportu.

Arabica Brasil Santos pochodzi z Brazylii z regionu Santos i Sao Paulo. Jej delikatny i zrównoważony smak niewątpliwie docenią miłośnicy klasycznej kawy. Mimo swojej łagodności można wyczuć smak orzechów, karmelu a nawet cynamonu. Na jej bazie przygotujemy doskonałą kawę po turecku oraz cappuccino. Santos uprawia się na niezbyt wysokich terenach 600 – 1200 m n.p.m. Okres zbiorów traw od maja do września. Brazylia to jeden z największych regionów uprawy kawy na światowym rynku. Doskonałe warunki atmosferyczne ułatwiają jej uprawę. Ciekawostką jest, że Santos eksportowane jest nawet 87% brazylijskiej kawy.

Kawa Smakowa jest to doskonałą alternatywą dla tradycyjnej czarnej kawy. Zawiera odpowiedni rodzaj kawy, który jest bazą do powstania danego smaku. Wzbogacona aromatem owoców, alkoholu czy karmelu przyniesie podniebieniu prawdziwą rozkosz. Szeroki zakres asortymentu pozwoli na dobór odpowiedniego smaku, który często może podkreślić smak spożywanych ciast, deserów. Kawa smakowa ma szeroki zakres różnorodności zaczynając od Amaretto poprzez Czekoladową Wanilie a kończąc na Tiramisu. Każdy będzie miał szanse odnaleźć ulubiony smak.